«Red code» την Παρασκευή – Εκρηκτικό καιρικό μείγμα με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και στη Δυτική Ελλάδα

Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ώρες λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ «Hot-Dry-Windy» ενώ για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε «δείκτη 5» στην Αττική, δηλαδή red code, κατάσταση συναγερμού, και «δείκτη 4» σε τέσσερις άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας που επηρεάζει περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι καιρικές αυτές συνθήκες θέτουν λοιπόν, ξανά την Αττική και περιοχές της Πελοποννήσου, την Δυτική και την Στερεά Ελλάδα καθώς και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε επίπεδο πολύ υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση φωτιάς.

Γιάνναρος: Η πιο δύσκολη μέρα από πλευράς μετεωρολογικών συνθηκών η Παρασκευή

«Η πιο δύσκολη μέρα από πλευράς μετεωρολογικών συνθηκών είναι η αυριανή, λέει στο protothema.gr ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος. Οι άνεμοι στην Αττική ενισχύονται ενώ, η ελάχιστη υγρασία θα είναι κάτω από 20%.

Όπως λέει ο κ. Γιάνναρος, ήδη εδώ και αρκετές μέρες οι συνθήκες είναι δύσκολες, στο τρίπτυχο «hot-dry-windy», που λειτουργούν σωρευτικά. «Για τον λόγο αυτό, κυριολεκτικά, αύριο δεν πρέπει να υπάρξει έστω μία σπίθα, αφού θα φέρει καταστροφή», επισημαίνει ο πυρομετεωρολόγος και προσθέτει ότι εκτός από την Αττική, ο κίνδυνος είναι ακραίος και στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο

«Εφιστώ την προσοχή σε όλους, ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή», δήλωσε επίσης νωρίτερα ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες». Υπενθυμίζεται ότι συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον προγραμματισμό των ενεργειών λόγω του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον Χάρτη αύριο η Αττική θα είναι σε επίπεδο συναγερμού (κόκκινο- κλίμακα 5-ακραίος κίνδυνος) και σε αρκετές περιοχές της χώρας σε επίπεδο 4 (πορτοκαλί-πολύ υψηλός κίνδυνος).

Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, για την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προβλέπεται για την Αττική σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
 

pirkagia
meteo



Κολυδάς: Μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιά

Ο Θοδωρής Κολυδάς κάνει λόγο για δυνατό μελτέμι, ζέστη και ξηρασία, με αποτέλεσμα αυτό να αυξάνει την επικινδυνότητα για πυρκαγιές.

Τσατραφύλλιας: Δύσκολο το επόμενο 48ωρο

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας μιλά για καταβάτες ανέμους που πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα στην Αττική, την Παρασκευή 21 Ιουνίου.
 

FACE

tempo24.news



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...