Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών/κηδεμόνων ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, τα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια (στειρώσεις, καταγραφή, φροντίδα, σίτιση και εμβολιασμό) για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των αδέσποτων ζώων, μέσω της σωστής πληροφόρησης των πολιτών βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων είναι δεσποζόμενα που τα έχουν εγκαταλείψει οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους, ο Δήμος οφείλει να υπενθυμίσει στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς τον  ισχύοντα  νόμο 4830/2021 (ΦΕΚ 169 Α΄) «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και     λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας ζώου συντροφιάς:

· Υποχρεούται να προβεί στη ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και καταγραφή του ζώου του στο ΕΜΖΣ (είσοδος με κωδικούς TAXIS στο σύστημα www.pet.gov.gr ). Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απευθυνθεί στον κτηνίατρό του για την καταγραφή του ζώου. Όσοι δεν το κάνουν, διατρέχουν τον κίνδυνο προστίμων.

·  Υποχρεούται να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την           απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία  (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

·  Υποχρεούται να ελέγξει ότι το ζώο του εμφανίζεται ως ήδη στειρωμένο ή ακόμη αστείρωτο στο ΕΜΖΣ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ένδειξη κινδυνεύει με πρόστιμο. Πρέπει και πάλι να απευθυνθεί στον κτηνίατρο που θα ενημερώσει το ιστορικό του ζώου στο ΕΜΖΣ με την ένδειξη στειρωμένο ή αστείρωτο.

Σημειώνεται ότι:

v   Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

v   Η εγκατάλειψη νεογέννητων ή ενήλικων ζώων είναι έγκλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 ετών και πρόστιμο 30.000-50.000 ευρώ.

v   Για την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου/γάτας, αλλά και της δήλωσης απώλειας του ζώου συντροφιάς, βάσει νόμου επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Οι κηδεμόνες ενήλικων ζώων πρέπει να επιλέξουν ή την στείρωση ή την αποστολή DNA στο ΕΦΑΓΥΖΣ (Εργαστήριο Φύλαξης & Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς) έως την 21η Ιουλίου 2024.

Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, θα προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους με τη χρήση ειδικών ανιχνευτών (scanners).

.

Ας γίνουμε όλοι υπεύθυνοι Κηδεμόνες Ζώων Συντροφιάς!

Ας κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...