Παρουσίαση βιβλίου”Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας”

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, στο οποίο κυρίαρχη θέση είχαν η νοσταλγία, η συγκίνηση, ο σεβασμός και η κατανόηση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου 2024 η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Κωνσταντίνου Σακαρέλου, που φέρει τον τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Γράμμα». 

Για τα περιεχόμενα του βιβλίου μίλησαν οι διακονούντες εδώ και δεκαετίες τα γράμματα και τον πολιτισμό κ.κ. Νίκος Χαλαζιάς, φιλόλογος και Γιάννης Χαλάτσης, Διευθυντής της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου. Αμφότεροι οι ομιλητές, με λόγο μεστό κι εμπεριστατωμένο αναφέρθηκαν στις ενότητες και τα κεφάλαια του βιβλίου, φωτίζοντας γνωστά κι άγνωστα γεγονότα της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής, καθώς και του ερχομού των προσφύγων στην Ελλάδα, την Αιτωλοακαρνανία, το Μεσολόγγι και τον Γαλατά.     

Η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να στεγάσει τα έντονα συναισθήματα των παρευρισκομένων. Πλήθος κόσμου από τον Γαλατά, τις γύρω Κοινότητες, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Πάτρα και τη μακρινή Θεσσαλονίκη, απόγονοι προσφύγων στη μεγάλη τους πλειοψηφία, μα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, στόλισαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ιδιαίτερα αναφορά αξίζει το γεγονός πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απόγονοι προσφύγων, που σήμερα ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι, όπως δήλωσαν,  ήρθαν αναζητώντας τα χνάρια των προγόνων τους. 

Φεύγοντας, οι περισσότεροι κρατούσαν σφιχτά στην αγκαλιά τους το βιβλίο, ως φυλαχτό κι ενθύμιο των αγαπημένων τους προσώπων, που χάθηκαν τόσο άδικα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...