Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και δημιουργός του Μονογράμματος Γιώργος Σγουράκης

Ένας σπουδαίος Χανιώτης, άνθρωπος των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο σκηνοθέτης Γιώργος Σγουράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Βασικός συντελεστής της πολύ γνωστής εκπομπής της ΕΡΤ “Μονόγραμμα”, που κοσμούσε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες για 40 συναπτά έτη,μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ2 παράγοντας και προάγοντας τον πολιτισμό της χώρας μας, σε συνεργασία με τη σύζυγό του Ηρώ που επίσης έχει φύγει από τη ζωή, είχαν σκηνοθετήσεις πάνω από 1000 εκπομπές υψηλού επιπέδου.Στα αξιοσημείωτα το βραβείο που απέσπασε ως το μοναδικό τηλεοπτικό προιόν από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ακριβώς για τον λόγο αυτόν.Τη συνεισφορά του δηλαδή στο πολιτιστικά δρώμενα της χώρα

Αριστερά η Ηρώ Σγουράκη και δεξιά ο Γιώργος Σγουράκης

Μάλιστα άλλες παραγωγές τους σε τηλεόραση και Κινηματογράφο έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία.
Ο Γιώργος Σγουράκης είχε γεννηθεί στα Χανιά, αλλά φυσικά έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Ποιος ήταν όμως ο Γιώργος Σγουράκης

Πολιτικός Επιστήμων – Παραγωγός Οπτικοακουστικών Έργων – Σκηνοθέτης – Πρόεδρος «Αρχείου Κρήτης»

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1946. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, δημοσιογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. 

Ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και με ραδιοφωνικές εκπομπές με ειδίκευση τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως δημιουργός παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, κυρίως πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου, με στόχο τη δημιουργία του «εθνικού αρχείου», όπως έχει αποκληθεί η σειρά των αυτοβιογραφιών, το «Μονόγραμμα». Η σειρά αυτή – 400 ταινίες μέχρι σήμερα-, είναι από τις μακροβιότερες στην ελληνική τηλεόραση και συμπληρώνει 40 ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ΕΡΤ, με την καταγραφή και παρουσίαση των σημαντικότερων προσώπων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Επιπλέον ιδιαίτερη θέση στο συνολικό έργο του κατέχουν αυτοτελείς ταινίες-μονογραφίες, που έχει δημιουργήσει από κοινού με τη σύζυγό του Ηρώ Σγουράκη, για καθοριστικά πρόσωπα του πνεύματος, όπως οι: Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και οι βιογραφίες Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.

Συνολικά 900 περίπου ταινίες περιλαμβάνει το γνωστό ως «Αρχείο Γ. & Η. Σγουράκη» με ιστορικές σειρές, σήριαλ, τηλεταινίες, μουσικές εκπομπές, σόου κ.ά.

Συγγραφικό έργο: «Σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», «Κρητικό Ημερολόγιο» και από κοινού με την Ηρώ «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» και «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...